не е това за което си мислиш. напускам работа. идва една счетоводителка и се прави на важна и надута и пред управителя де. тя та ми обяснява че нямало как да ползвам ДК без да имам касов бон на фактурата. пък на фактурата пишело "в брой". ама ако до 1 месец съм платяла и вече съм ползвала дк, то нямало проблем................. ........................ ..............
каза още че стандарта за лизинг не бил сс който се използвал за осчетоводяване на договор за наем на офис. и други работи каза.... ама не е за пред тебе.
още се чудя дали ТЕЗИ ГЛУПОСТИ съм ги чула!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! толкоз невероятни бяха.
остава ми още седмица. не стига че не се разбрахме с шефовете ами и сега тази балонна структура с нейните касове бонове....
Обвиниха ме че разпределението на целата печалба за мин. година като дивидент  ще  "насилствено декапитализирам дружеството. ". Така докарвам на фирмата до състояние в което: 1. банките няма да отпускат кредити на фирмата 2. ще променят лихвата по вече отпуснатите  кредити 3. банките ще ме съдят за нарушаване на договора за кредит, който вече е бил отпуснат. т.е. фирмата вече няма да отговора на профила за който е бил договорен този кредит.
На мен това ми се струва като малко пресилване на нещата. Каво мислите? Декапитализира ли счетоводителя фирмата, при разпределението на цялата печалба на дружеството?
Благодаря за уточнението. Аз забравих да пиша че не е в "режим на касова отчетност".
Ползвам смело ДК на неплатена, издадена за "плащане в брой" фактура.
Влияе ли авансовото разпределение на дивиденти за 2024г. на отпуснати кредити на фирмите от банка?  Някой има ли опит с това?
Искам да поясня че е свършил дивидента от 2023 и сме започнали авансово разпределение от прогнозната печалба за 2024. Поставя ли дружеството в неблагоприятна за получаване на кредит ситуация? Кредита е овърдрафт за неголяма сума!
Фактурата е издадена, като е посочено че е "за плащане в брой". Не е платено в брой на 22.04.2024. Няма касов бон. На 26. е платена част от сумата. Издаден е касовият бон за тази сума. Но искам да ползвам данъчния кредит. Законът разрешава ли го?
Имам фактура за покупка на материали на 22.04.2024. Стоките пристигнаха на 22.04.2024. Не сум платила. Фактурата е за плащане в брой. Мога ли да ползвам данъчния кредитв в м.4.2024?
Здравейте,
Искам да наема лице на ТД, на 4 часа на мин. работна заплата за 2024г. Лицето получава обещетение за безработица от 3 месеца и има още време на борсата. Може ли да продължи да си получава обезщетението, при сключения ТД на 4 часа прим МРЗ? Преди години беше така. А сега, 2024г.?
Здравйте,
Има нужда ЮЛ да предостави в брой заем на ФЛ. Следва ли да приложа ограничението на Закона за ограничаване на плащанията в брой? Т.е. да сключа договора за 9900лв. за да мога да предоставя заема в брой?
Моля за мнение!
Каква е ставката на ДДС за предоставена строителна услуга от българска фирма рег. по ЗДДС  на българска фирма също рег. по ЗДДС на територията на ЕС. Строителният обект е на територията на Испания. Обектът не е собственост на фирмата клиент. Бълг. фирма доставчик  е подизпълнител на фирмата клиент- изпълнител на строителния обект в Испания.
Здравейте,
Българска фирма рег. по ЗДДС извърша услуга на обект с адрес в ЕС, като фирмата клиент е българско дружество рег. по ЗДДС в България.
Няма да се начисли ДДС нали?
мисля че режима тук е "уведомителен" - т.е. само казваш за смяната и толкова
след 12 месеца и издадена вече синя карта
трябва да намеря образеца на уведомлението
 из сайта на аз, посочен от бобо: ..."При смяна на работодател след изтичане на първите 12 месеца на висококвалифицирана заетост, притежателят на Синя карта на Европейския съюз може да смени работодателя си след подаване на уведомление по образец на хартиен носител или по електронен път след създаване на технически условия до дирекция „Миграция" от новия работодател. "
законова база:
чл. 20 от закона за трудова миграция и трудова мобилност
чл.  33 к ал. 26 от ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
чл.33к ал. 5, т. 6 - 8 от ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ако са изтекли 12 месеца ал.27
Здравейте,
налага ми се да пиша обусновка на наемане на чуждестранен гражданин. Той е от трета страна.
Моля ако някой е писал подобен документ да ми даде насоки. Ще приема и пример, защото наистина нямам идеи как да започна.